vrijdag 4 januari 2013

Broccoli

Broccoli is een van de meest onderzochte groenten en zijn uitstekende reputatie is te danken aan de grote hoeveelheid bio-actieve stoffen en aan zijn vermogen ons afweersysteem te activeren.

Belangrijke bouwstoffen.

Bètacaroteen. Deze doeltreffende antioxidant helpt vrije radicalen uit te schakelen die cellen aantasten.

Calcium. Broccoli is een vetarme leverancier van dit mineraal dat onmisbaar is voor gezonde botvorming.

Dithiolthionen. Deze stoffen kunnen de werkzaamheid van glutathion -een stof die tegen kanker helpt- stimuleren.

Foliumzuur. Deze B-vitamine beschermt tegen hartziekten, afwijkingen bij ongeborenen en mogelijk ook tegen kanker.

Glucosinolaat. Eenmaal verteerd worden deze stoffen afgebroken in onder andere sulforafaan, indolen en isothiocynaat, bestanddelen met een tumorwerende werking.

Indolen. Deze verbindingen zouden tegen hormoongebonden kanker, zoals borst- en prostaatkanker, beschermen.

Isothocyanaten. Deze bio-actieve stoffen activeren de lichaameigen productie van kankerbestrijdende enzymen.

Kalium. Dit mineraal helpt de bloeddruk te verlagen en de kans op een beroerte te verminderen. Circa 180 gr. gekookte broccoli bevat 456 mg kalium of 15% van ADH.

Luteïne. Deze carotenoïde kan het ontstaan van dikkedarmkanker en bepaalde oogaandoeningen voorkomen.

Onoplosbare vezels.De in broccoli aanwezige onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang.

Sulforaan.

Deze stof zou de activiteit van de kankerbestrijdende enzymen in het lichaam bevorderen.

Haal eruit wat erin zit.

Als boccoli in veel water wordt gekookt, gaan glucosinolaat, foliumzuur en vitamine C verloren. Het is beter om de groente te roerbakken, te stomen of in de magnetron te bereiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten