zaterdag 22 december 2012

Tomaten.

Eet zoveel tomaten als u wilt, want de talrijke voedingsstoffen in deze groente zijn uitstekend op elkaar afgestemd in de strijd tegen kanker, atherosclerose en huidaandoeningen.

Belangrijke bouwstoffen.

Bétacaroteen. Deze kleurstof kan tegen acne, sommige kankersoorten en blindheid beschermen.

Chlorogeenzuur. Deze verbinding komt voor in verse tomaten en helpt tegen kanker beschermen omdat zij gifstoffen uit het milieu, zoals nitrosamine in tabaksrook, in het lichaam op non-actief zet.

Koffie- en feruulzuur. Deze bioactieve stoffen stimuleren de productie van kankerbestrijdende enzymen in het lichaam.

Luteïne en zeaxanthine. Deze carotenoïden spelen een rol in de strijd tegen kanker en een verslechterend gezichtsvermogen.

Lycopeen. Deze rode kleurstof helpt celbeschadiging voorkomen die tot hartinfarcten en kanker kan leiden. Volgens onderzoek wordt het risico op een infarct bij mannen door een lycopeenrijke voeding gehalveerd.

Vitamine C.

Deze vitamine vinden we vooral in de geleiachtige substantie rond de pitjes. Vitamine C helpt beschermen tegen hart- en vaatzieken, luchtweginfecties, huiskanker en het verlies van het gezichtsvermogen.

Haal eruit wat erin zit.

Lycopeen uit tomatenpuree, -sap, -ketchup, -saus en -soep wordt het beste opgenomen door het lichaam. Warmte en olie vergroten de opname lycopeen en bétacaroteen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten