Het eten van volkorengranen zoals gerst, haver, rogge en tarwe, helpt kanker, hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen. Reden genoeg om vaker smaakvolle volkorenproducten op tafel te zetten.
Belangrijke bouwstoffen:
* Complexe koolhydraten. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse consumptie van 180 gr. gerst het geheugen bij gezonde ouderen verbetert. Onverteerbare koolhydraten (oligosacchariden) zouden kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
* Flavonoïden. Deze antioxidanten verbindingen in de zemelen en de kiem van granen kunnen het ontstaan van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en oogziekten tegengaan.
* Fyntinezuren. Deze bestanddelen voorkomen celbeschadiging door vrije radicalen en helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
* Gluten. Dit eiwit vinden we in gerst, haver, rogge en tarwe. Coeliakiepatiënten dien gluten te vermijden.
* Linanen. Deze oestrogeneenachtige stoffen in de kiem en de zemelen kunnen het cholesterolgehalte omlaag brengen en tegen bortskanker beschermen omdat zij de schadelijke werking van oestrogeen kunnen onderdrukken.
* Plantensterolen. Deze stoffen helpen zowel de algehele cholesterolspiegel als het LDL-cholesterol te verlagen.
Saponinen. Haver is een overvloedige bron van deze stofen die niet alleen het cholesterol binden, maar ook de groei van tumoren kukken tegengaan.
* Selenium. Circa 90 gr. gerst bervat 54% van de ADH selenium, een mineraal dat in combinatie met vitamine E vrije radicalen bestrijdt.
* Vitamine E. Vitamine E kan kanker, huidziekten, hartfalen en oogaandoeningen helpen voorkomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten