vrijdag 21 december 2012

Vokorenproducten.

Het eten van volkorengranen zoals gerst, haver, rogge en tarwe, helpt kanker, hart- en vaatziekten en diabetes voorkomen. Reden genoeg om vaker smaakvolle volkorenproducten op tafel te zetten.

Belangrijke bouwstoffen:

* Complexe koolhydraten. Uit onderzoek blijkt dat een dagelijkse consumptie van 180 gr. gerst het geheugen bij gezonde ouderen verbetert. Onverteerbare koolhydraten (oligosacchariden) zouden kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

* Flavonoïden. Deze antioxidanten verbindingen in de zemelen en de kiem van granen kunnen het ontstaan van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en oogziekten tegengaan.

* Fyntinezuren. Deze bestanddelen voorkomen celbeschadiging door vrije radicalen en helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

* Gluten. Dit eiwit vinden we in gerst, haver, rogge en tarwe. Coeliakiepatiënten dien gluten te vermijden.

* Linanen. Deze oestrogeneenachtige stoffen in de kiem en de zemelen kunnen het cholesterolgehalte omlaag brengen en tegen bortskanker beschermen omdat zij de schadelijke werking van oestrogeen kunnen onderdrukken.

* Plantensterolen. Deze stoffen helpen zowel de algehele cholesterolspiegel als het LDL-cholesterol te verlagen.

Saponinen. Haver is een overvloedige bron van deze stofen die niet alleen het cholesterol binden, maar ook de groei van tumoren kukken tegengaan.

* Selenium. Circa 90 gr. gerst bervat 54% van de ADH selenium, een mineraal dat in combinatie met vitamine E vrije radicalen bestrijdt.

* Vitamine E. Vitamine E kan kanker, huidziekten, hartfalen en oogaandoeningen helpen voorkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten