zondag 23 december 2012

Wortelen.

Deze gezonde groente is een rijke bron van voedingsstoffen zoals bètacaroteen en vezels. Het eten van wortelen zou beschermen tegen hartziekten, bepaalde kankersoorten, huisaandoeningen, oogziekten, obsipatie en verhoogd cholesterolgehalte.

Belangrijke bouwstoffen.

Bètacaroteen. Deze stof is de voorloper van vitamine A en heeft ook de functie van antioxidant. Hoe dieper de kleur van de wortel, des te meer caroteen. Wortelen zijn belangrijke bronnen van carotenoïden. 135 gr. gekookte wortelen bevat 18 mg of 300% van ADH.

Calciumpectaat. Deze verbinding zou en cholesterolverlagende werking hebben. Calciumtaat hecht zich aan het galzuur, waardoor het cholesterol wordt uitgescheiden.

Onoplosbare vezels. Deze stoffen gaan obstipatie tegen omdat zij de verteerde voedingsbrij massa geven. Bovendien zorgen zij voor een gevoel van verzadeging.

Vitamine A. Bij het verteren van wortelen wordt bètacaroteen door het lichaam omgezet in vitamine A. Deze vitamine ondersteunt het gezichtsvermogen, een normale celgroei en de gezondheid van de slijmvliezen, de huid en het haar. Vitamine A help de ogen zich aan het donker aan te passen.

Haal eruit wat erin zit.
Als we wortelen met een beetje vet koken -bijvoorkeur met de soort die enkelvoudige onverzadigde vetzuren bevat, zoals olijfolie- kan het lichaam de bètacaroteen beter opnemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten